Menu
0
gratis verzending NL, BE >€50
webshop 24/7 open
persoonlijk advies
inruil mogelijk
19Jan2020
Beste platenspeler: welke draaitafel is geschikt voor mij?

Beste platenspeler: welke draaitafel is geschikt voor mij?

De populariteit van vinyl is ongekend. Dat heeft allereerst te maken met de geluidskwaliteit van de vinyl plaat. De muziek klinkt voller en dynamischer, waardoor het luisteren naar je muziek een totaal andere belevenis wordt. Naast dit belangrijke kenmerk, speelt nostalgie ook een rol. Er zijn duizenden platen in omloop, die je op cd of digitaal niet gemakkelijk kunt vinden. Het afspelen van deze muziekstukken op een platenspeler is voor veel muziekliefhebbers pure magie. Ook veel Dj’s zweren bij een echte draaitafel met vinyl. 

Perfect geluid

Een draaitafel, platenspeler of pick-up bestaat uit drie delen:

1. De draaischijf en motor
2. De arm
3. Het element (inclusief naald)

De kwaliteit van de draaitafel bepaalt het geluid. Als je kunt investeren in de beste platenspeler, kun je jarenlang genieten van het prachtige volle geluid dat vinyl kan geven. Als je een slechte draaitafel hebt, met een kwalitatief minder goed element, heeft dit zeer grote gevolgen voor het geluid.
 

Een platenspeler of draaitafel leest met behulp van een naald in het element geluidsinformatie uit de groeven in de langspeelplaat. Door de groeven ontstaan trillingen, die omgezet worden in elektrische signalen. De signalen worden met behulp van bijvoorbeeld een versterker omgevormd tot geluid. Hoe beter de naald en het element, hoe mooier het geluid.

Er is vrij veel kwaliteitsverschil tussen de verschillende elementen. Dure elementen kunnen bijvoorbeeld van saffier of diamant gemaakt zijn, wat de prijs opschroeft. De kwaliteit van het geluid komt met deze elementen wel veel beter tot zijn recht. Bovendien gaat een element normaal gesproken lang mee, wat de aanschafprijs een goede investering maakt voor minimaal 10 jaar muziekplezier.

Wat is de beste platenspeler

Zoals met alle apparaten, is geen van de producten onomstotelijk de beste keuze te noemen. Elke platenspeler heeft zijn eigen specificaties die hem wel of niet een goede draaitafel maken voor jouw persoonlijke wensen. De belangrijkste platenspeler specificaties die je keuze kunnen onderbouwen zijn: de aandrijving, het plateau, de bediening en de voorversterker. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de klankkwaliteit.

Aandrijving

Met aandrijving wordt de manier bedoeld, waarop de motor van de platenspeler de draaischijf laat draaien. De echte hifi draaitafels zijn snaar aangedreven en sommige zijn direct drive. De draaisnelheid van de motor moet zo gelijkmatig mogelijk zijn. De 24 volt low noise motor is stil en nauwkeurig, ideaal voor goed geluid.

Plateau

Het materiaal van het draaiplateau moet zo stijf mogelijk zijn. Bij de platenspelers van Rega wordt vanaf de Planar 2 gewerkt met een glazen plateau. Bij de Planar 6 bestaat het plateau zelfs uit twee lagen glas, wat nog meer stijfheid geeft. Hierdoor ontstaat een vliegwieleffect, wat zeer goed is voor de klank. In de showroom van Bender Hifi kun je beluisteren wat de verschillende materialen en plateaus doen voor de kwaliteit van je geluid. 

Rega Planar 6

Bediening

Als je op zoek bent naar een goede draaitafel voor jouw wensen, weet je waarschijnlijk ook wat voor type bediening je prettig vindt. Er zijn platenspelers die je volledig met de hand moet bedienen. Dat betekent dat je de naald altijd zelf op de plaat moet zetten en van de plaat af moet halen, ook als de plaat is afgelopen. Je kunt ook kiezen voor een (half) automatische bediening, waarbij de naald vanzelf op de goede plek gezet wordt en/of naar zijn rustpositie teruggebracht wordt als de muziek stopt.

Voorversterker

Er bestaan platenspelers of draaitafels met en zonder een ingebouwde voorversterker. Beschik je al over een versterker met een ‘Phono’-ingang, dan heb je geen voorversterker nodig. Als je versterker deze ingang niet heeft, kun je kiezen voor een platenspeler met ingebouwde voorversterker, of een Phono voorversterker aanschaffen. Je hebt ook een Moving Magnet (MM) of Moving Coil (MC) element nodig. De meeste ingebouwde voorversterkers zijn van het type Moving Magnet.

Hoe kun je een platenspeler kiezen?

Wat de beste platenspeler is, hangt af van je eigen smaak. Bender Hifi verkoopt bijvoorbeeld de Rega Planar 1een ultieme instap hifi draaitafel is. De Audio Technica AT-LP5X heeft een voorversterker en Usb uitgang aan boord, terwijl de Rega planar 10 een echte platenspeler voor audiofielen is.

Voor de meeste mensen is een platenspeler met snaaraandrijving de beste keuze. Bepaal vooraf ook of je voorkeur uitgaat naar een handgestuurde of een (half) automatische bediening.

Wil je je platencollectie overbrengen naar je mobiele device? Dan kun je het beste uit de voeten met een Usb-platenspeler, die je platen direct voor je digitaliseert. Je kunt ook een losse voorversterker met Usb-uitgang aanschaffen om je platen te digitaliseren. Deze voorversterkers kunnen verbonden worden met iedere REGA draaitafel. 

rega planar 10

Interieur

Plaats je je platenspeler op een prominente positie in je interieur? Dan heb je de keuze uit verschillende retro platenspelers. Houd je meer van een strakke uitstraling, dan kun je ook hele goede moderne draaitafels vinden. Bij Bender hifi koop je de Rega-planar 10, een krachtpatser met een hypermoderne uitstraling.

Wil je graag persoonlijk advies of wil je weten hoe je de beste platenspeler kunt kiezen? Kom met al je vragen naar Bender hifi, wij helpen je graag om te bepalen welke platenspeler en specificaties perfect passen bij je persoonlijke wensen.

Tip: Als je naar de kwaliteit van een van onze platenspelers wilt komen luisteren, neem dan je eigen favoriete plaat mee. Dat is de beste manier om te beoordelen of je tevreden bent over de kwaliteit van platenspeler de je op het oog hebt.

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.