Menu
0
gratis verzending NL, BE >€50
webshop 24/7 open
persoonlijk advies
inruil mogelijk
01Feb2020
Welke versterker heb ik nodig?

Welke versterker heb ik nodig?

Op deze pagina:

  • Wat is een versterker?
  • Wat is een voorversterker?
  • Wat is een eindversterker?
  • Welke eindversterker heb ik nodig?
  • Hoe kies ik een goede versterker?
  • Verschillende soorten versterkers
  • Verschil tussen receiver en versterker

 

Wat is een versterker?

Alvorens we de diepte ingaan, is het van belang dat je weet wat een versterker is en wat het doet. Een versterker versterkt elektronische signalen. Wanneer je een vinylplaat afspeelt, kun je de muziek horen door je oor vlakbij de naald te houden. Om het luisterplezier te verhogen zal dit geluid versterkt moeten worden. Hetzelfde principe geldt voor andere geluidsbronnen.

Veel apparaten en speakers hebben een ingebouwde versterker. Denk bijvoorbeeld aan speakers die je aansluit op je computer. Door aan een volumeknop te draaien gaat het geluid harder of zachter.

Wanneer je losse speakers van hoge kwaliteit hebt aangeschaft, wil je hier natuurlijk alles mee afspelen: de platenspeler, de cd-speler, televisie en radio. Maar niet al deze apparaten zijn geschikt om rechtstreeks af te spelen. Daarnaast is het onhandig om steeds een apparaat los te koppelen en een ander apparaat aan te sluiten op de speakers, wanneer je een andere geluidsbron wilt horen. Een versterker lost deze problemen op. 

Voorversterkers, eindversterkers en geïntegreerde versterkers

We kunnen onderscheid maken tussen voorversterkers, eindversterkers en geïntegreerde versterkers. 

Wat is een voorversterker?

Een voorversterker is simpel gezegd, het gedeelte van een geïntegreerde versterker dat het volume regelt. Het zet eigenlijk verschillende inkomende signalen om naar een hanteerbaar lijnniveau. Een signaal dat op lijnniveau zit is nog wel te zwak om direct naar passieve speakers te sturen. Ook kan je met een voorversterker wisselen tussen verschillende bronnen. Wat voor bronnen je op een voorversterker kan aansluiten is afhankelijk van welke voorversterker je hebt. Typisch zal je op bijna alle voorversterkers analoog kunnen aansluiten zoals RCA. Sommige voorversterkers kunnen ook digitale signalen ontvangen zoals coax of optisch. Sommige voorversterkers hebben ook een phono-ingang voor platenspelers.

Op de voorversterker sluit je de CD-speler, platenspeler en andere geluidsbronnen aan. Je kan met een druk op de knop nu gemakkelijk switchen tussen deze verschillende apparaten.

Zoals bij een platenspeler of microfoon, kan het inkomende signaal van een aangesloten bron erg zwak zijn. Dit signaal dient dus versterkt te worden om waarneembaar te worden. De voorversterker maakt van deze verschillende inkomende signalen een hanteerbaar lijnniveau. Dit is echter nog te zwak om naar de speakers te sturen.

Wat is een eindversterker?

De eindversterker sluit je aan tussen de voorversterker en de speakers. De eindversterker neemt de output van de voorversterker, het lijnniveau, en versterkt dit. Het kan nu naar de speakers verstuurd worden.

Een eindversterker versterkt signaal dat van de voorversterker afkomt zodat het naar de speakers kan. Wat een eind versterk doet is dus vrij simpel. De meeste eindversterkers zijn stereo maar sommige kan je ook als mono gebruiken zodat je per speaker een eigen eindversterking hebt.

Daarnaast zijn er ook geïntegreerde versterkers, die zowel de voor- als eindversterker combineert in één apparaat. Je kan je afvragen waarom je voor losse apparaten zou kiezen, als er ook een gecombineerde oplossing. Er zijn veel erg goede geïntegreerde versterkers, maar veel mensen houden er toch van om de configuratie zelf in de hand te houden en dus voor losse units te kiezen.

Welke eindversterker heb ik nodig?

Het is het makkelijkste om de eindversterker te pakken van dezelfde serie als je voorversterker, maar je kan ook altijd een model van een ander merk pakken. Zolang de prijscategorie het zelfde is als die van je voorversterker kan je in principe niet misgaan. Het enigste om rekening mee te houden is of op de eindversterker wel de juiste aansluiting heeft.

Versterker Hegel

Hoe kies ik een goede versterker?

Zoals met een goede wijn, is ook een goede versterker een kwestie van smaak. Doordat de verschillende type versterkers het inkomende signaal op een andere manier vertalen naar audio, kan de output behoorlijk verschillen.

Naast zelfstudie te doen en je goed te laten informeren over de verschillende type versterkers, moet je dus vooral goed luisteren naar wat jíj mooi vindt. Wat door de één beschouwd wordt als te schel of te warm, kan voor een ander namelijk als een perfecte weergave worden beschouwd.

Verschillende soorten versterkers

Om je toch op weg te helpen in je keuze, omschrijven we hier de verschillende soorten versterkers die er op hifi gebied te koop zijn.

Stereo/geïntegreerde versterker

De meeste geluidsbronnen sturen geluid uit in stereo: links en rechts. Stereo versterkers hebben per geluidsbron dus twee ingangen. De stereo versterker stuurt het geluid weer uit in twee uitgangen, voor beide speakers één. Een stereo versterker ofwel geïntegreerde versterker is opgebouwd uit twee delen: een voorversterker en eindversterker. De voorversterker regelt het volume en kan tussen verschillende bronnen wisselen en de eindversterker die versterkt het signaal zodat het door passieve speakers kan worden afgespeeld.

Surround versterker/receiver

De surround versterker (ook wel AV receiver genoemd) kan ook als stereo versterker gebruikt wordt. Echter heeft deze nog extra uitgangen, waardoor het geluid naar meerdere speakers uitgezonden kan worden. Deze versterker is vooral populair in systemen waar de home cinema centraal staat.

Transistor versterker

Dit type maakt gebruik van transistors om het elektronische signaal te vertalen. Door veel mensen wordt het geluid dat hiermee geproduceerd wordt als minder gekleurd omschreven, ten opzichte van een buizenversterker. Realistischer dus. Daarnaast zijn ze over het algemeen robuuster en goedkoper.

Buizenversterker

Een buizenversterker, zoals de VTL IT-85, vertaalt het elektronische signaal door middel van buizen. Het geluid wordt hierdoor veelal als gekleurder en levendiger ervaren, ten opzichte van de transistor versterker. Doordat het een bepaald karakter aan het geluid meegeeft, kan het wel omschreven worden als minder realistisch. Het is aan de luisteraar waar de voorkeur ligt.

Klasse A versterker

Versterkers kunnen opgedeeld worden in verschillende klassen. Er wordt veelal gedacht dat versterkers met een hogere klasse een betere geluidskwaliteit bieden. Dit is echter niet het geval. Bij klasse A versterkers, zoals die van Sugden, staan de transistors altijd in geleiding. Doordat er constant stroom door de versterker voert, ook wanneer er geen geluid wordt afgespeeld, ervaren veel mensen dit als een erg fijn geluid.

Digitale versterker

Digitale versterkers maken geen gebruik van buizen of transistors. Ze vertalen het geluid namelijk via digitale componenten. Het inkomende geluid wordt gedigitaliseerd en wordt pas op het laatste moment naar analoog vertaald, wanneer het naar de speakers gaat. Door deze perfecte vertaling worden digitale versterkers over het algemeen als zeer realistisch beschouwd.

Versterker met DAC

DAC staat voor Digital-To-Analog Converter. Dit type versterker wordt voornamelijk gebruikt wanneer digitale audiobronnen centraal staan, zoals computer, televisie en cd. De versterker maakt van de inkomende eentjes en nulletjes een analoog signaal.

Receiver met streamer/DAC

Doordat het streamen van muziek steeds populairder wordt, zien we steeds meer receivers met een streamer en DAC. De gestreamde muziek wordt digitaal ontvangen en gaat er met een rijk analoog geluid weer uit.

Hoofdtelefoon versterker

Luister je vaak muziek via je koptelefoon? Ook dan wil je de best haalbare geluidskwaliteit. Vele draagbare muziekspelers of telefoons geven te weinig spanning door aan je koptelefoon voor een hoge kwaliteit geluid. De koptelefoon versterker versterkt de elektronische signalen, waarop je geluid aanzienlijk minder wordt vervormd én dus beter klinkt.

 

Verschil tussen receiver en versterker

Een versterker is een apparaat dat elektrische signalen versterkt, maar een receiver doet dit ook. Hoewel ze beide signalen kunnen versterken, zijn ze niet het zelfde. Een receiver kan meer dan alleen het versterken, namelijk ook signalen verwerken. Als je bijvoorbeeld een AV receiver pakt, zal je zien dat deze naast audiosignalen ook videosignalen kan ontvangen. Daarnaast kan een receiver internet ontvangen om te streamen of een radiosignaal ontvangen. Bijna alle moderne receivers hebben tegenwoordig een streaming-unit ingebouwd. Als je dus zo’n receiver neemt in plaats van een versterker, dan kun je al gelijk muziek afspelen zonder nog een losse streamer of cd-speler te moeten toevoegen. Maar niet elke receiver heeft dezelfde functionaliteiten. Daarom is het goed om te kijken welke functionaliteiten voor jou belangrijk zijn als je een receiver wil aanschaffen.

Welke versterker kies ik?

Nu je kennis hebt genomen van de belangrijkste verschillen, heb je misschien al een idee wat voor versterker of wellicht receiver bij jouw situatie past. Meer over een receiver lees je in onze blog: Wat is een receiver? Bekijk ons versterker aanbod eens om te ontdekken welke versterkers bij ons verkrijgbaar zijn, binnen het segment dat jij zoekt.

Voor vragen kun je altijd contact met ons opnemen, maar we adviseren vooral om langs te komen in onze hifi winkel. Online kun je alles lezen over geluid, maar eigenlijk weet je pas echt waar het over gaat wanneer je het hoort. In de winkel kunnen we je de verschillende versterkers laten horen en weet je 100% zeker dat je de juiste keuze maakt.

Tip: Als je naar de kwaliteit van een van onze versterkers wilt komen luisteren, neem dan je eigen favoriete muziekstuk mee. Dat is de beste manier om te beoordelen of je tevreden bent over de kwaliteit van de versterker die jij voor ogen hebt!

Reacties

Harald Strik
Geplaatst op 2022-11-26 11:52:56
De Akai heeft een mm phono input dus je kunt daar de Rega Planar 1 op aansluiten heb je de plus niet nodig.
Auke Heijink
Geplaatst op 2022-08-02 12:01:39
Beste Mark,
Om het beste advies te geven kan je het best telefonisch contact met ons op nemen. We zijn van Dinsdag tot en met Vrijdag tussen 10 en 18 uur bereikbaar en op zaterdag van 10 tot 17 uur.

Met vriendelijke groet,
Auke
Mark
Geplaatst op 2022-08-01 15:32:57
Goedemidag. Ik heb een platenspeler van merk jbsysteem2000 op yamaharx-a880 en met kef speaker c7 nu heb ik last van brom geluid op hoog nivau nu heb me speakers verder uit elkaar staan me pickup staat naast me reciver heb pickup verplaats bromd nog nu heb ik volume verandert van reciver. Bromt. Minder maar kom volume tekort dus dacht ik om een eindverster aan te schafen maar weet niet presies waar ik op moet leten me reciver is 100 watt op rms 8ohm me speaker front. Zijn 200 watt het is een 7.1 reciver

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.