Menu
0
gratis verzending NL, BE >€50
webshop 24/7 open
persoonlijk advies
inruil mogelijk
23Dec2023
Wat is Hifi?

Wat is Hifi?

Wat is HiFi?

Muziek ervaren zoals je dat nog nooit eerder hebt gedaan? Dat doe je met een HiFi-set. Deze speciaal ontwikkelde componenten zorgen ervoor dat je geniet van geluidsreproductie op een gedetailleerde en prettige manier. Verstoringen worden tot de minimum beperkt. Maar wat is HiFi nu precies, waarom kiezen mensen hiervoor en wat voor soort producten zijn er verkrijgbaar?

Wat betekent HiFi precies?

HiFi betekent High Fidelity, wat een hoge weergave betekent. HiFi-systemen spelen geluid zo puur mogelijk af. Je hebt geen last van vervorming, waardoor je de audio hoort in de kwaliteit van toen het opgenomen werd. Muziek luisteren zoals de artiest het bedoeld heeft.

Waarom kiezen voor HiFi-audio?

Echte muziekliefhebbers, audiofielen, die graag met audio en muziek bezig zijn, willen graag genieten van een optimale geluidsweergave. Of je nu graag naar muziek luistert op de achtergrond of jezelf er ook écht voor neerzet: met HiFi-audio hoor je het geluid dieper, dynamischer en tot in de kleinste details. De nuances in stemmen en geluiden komen tot leven en de soundstage klinkt dieper en voller.

Een systeem dat bestaat uit losse elementen

Kenmerkend aan een high-end HiFi-systeem is dat het bestaat uit losse componenten.  Dit is vaak een losse versterker met een bron-apparaat en speakers. En dat wordt allemaal verbonden met HiFi-bekabeling. Ook zijn er opties voor HiFi stroomvoorziening om nog meer uit je apparatuur te halen.

Deze onderdelen zijn met speciale en geavanceerde technieken ontworpen om maar één doel te bereiken: jouw geluidservaring verbeteren. Maar tegenwoordig zie je binnen de Hifi steeds vaker al-in-one HiFi-systemen. Zo kan je een mooie geluidservaring neerzetten zonder gedoe.

Wat voor HiFi-producten zijn er verkrijgbaar?

Ben je aan het oriënteren op HiFi-producten, dan zul je merken dat het aanbod divers en ruim is. Om dit aanbod wat overzichtelijker te maken kan je deze (basis) componenten in een aantal categorieën verdelen. We zetten de belangrijkste onderdelen hieronder op een rijtje.

Versterkers

De versterkers van een HiFi-set is het hart van de installatie. Een versterker versterkt het signaal dat binnenkomt, zodat het als goed verstaanbaar geluid uit de speakers komt. En zonder die versterking kan je natuurlijk niets horen. Maar er zijn ook verschillende soorten versterkers. De meeste HiFi-sets worden versterkt door (wat we dan noemen) een geïntegreerde versterker ofwel een stereo-versterker. Maar voordat de versterker iets kan versterken heeft het uiteraard een signaal nodig en daarvoor hebben we een bron-apparaat nodig

Bronapparatuur

Het makkelijkste voorbeeld voor een bronapparaat is natuurlijk een CD-speler. Een CD-speler leest een CD af en zet dan de informatie van die cd om naar een geluidssignaal. Deze kan dan gestuurd worden naar de versterker om versterkt te worden. Maar er zijn natuurlijk ook andere bronapparaten, zoals een radio-ontvanger ofwel tuner. De meeste radio-ontvangers ontvangen het radiosignaal via FM of DAB+. Kijk je naar een moderne HiFi-set, dan is er een grote kans dat er een streamer in zit.

Met een streamer kan je je favoriete muziek direct van het internet afhalen. Dit kan de streamer doen door gebruik te maken van streamingdiensten zoals Spotify, Tidal of Qobuz. Daarnaast kan je met een streamer ook internet-radio afspelen. Maar dat zijn niet de enige bronapparaten die je kan gebruiken…

Platenspelers

De platenspeler is na de streamer het meest populaire bronapparaat. Nu zelfs populairder dan CD-spelers. En wij begrijpen wel waarom. Voor veel audiofielen is vinyl nog steeds de ultieme manier om muziek te luisteren. De warmte, dynamiek en de sfeer wordt volgens luisteraars niet geëvenaard met andere digitale alternatieven.

Als je weer wil genieten van je oude of nieuwe platencollectie, mag het toevoegen van een platenspeler aan je HiFi-set natuurlijk niet ontbreken. Wij hebben platenspelers van merken zoals REGA,Dual en Audio Technica.

Luidsprekers

Als je dan een bronapparaat hebt en een versterker dan heb je alleen nog maar speaker nodig.
Zonder luidsprekers geen geluid, dat is vanzelfsprekend. Speakers zijn dus een essentieel onderdeel van elke high fidelity-installatie. De speakers van een HiFi-set heeft de grootste invloed op het uiteindelijke geluidsresultaat. Luidsprekers zetten het geluidssignaal om in trillingen en sturen deze vervolgens een ruimte in, zodat jij het geluid kan horen.

Luidsprekers zijn simpelweg te verdelen in 2 types: vloerstaanders/zuilspeakers en boekenplank/monitor-speakers. Bender HiFi heeft een mooi aanbod aan speakers in het assortiment, van merken zoals KEF,Acoustic Energy,Spendor,Focal,Driade,Neat acoustics,Totem en Quad.

Receivers
Naast de standaard versterkers heb je ook receivers. Receivers zijn simpelweg versterkers die een (geluid)signaal vanuit zichzelf kunnen ontvangen. Vroeger was dit altijd een radiosignaal, dus eigenlijk een versterker met een ingebouwde radio-tuner.

Maar tegenwoordig heb je ook netwerk-receivers. Dit zijn eigenlijk versterkers met een ingebouwde streamer. Met een netwerkreceiver kan je zowel internet-radio als met streamingdiensten muziek afspelen.

AV-receiver
Wil je een thuisbioscoopset? Dan heb je ook een surround-versterker nodig ofwel een AV-receiver. Afhankelijk van het model kan je met een surround versterker tot wel 11 speakers aansturen. Dit in combinatie met een mooie subwoofer kan je de ideale thuis-bioscoop ervaring creëren.

Voor het beste resultaat raden we wel aan om speakers van het zelfde merk en uit de zelfde serie te pakken. We bieden een mooie collectie van AV-receivers van Yamaha.

Hoofdtelefoons

Ben je meer opzoek naar een persoonlijke HiFi-ervaring? Dan zijn de speciale HiFi-hoofdtelefoons wat je zoekt. Uiteraard zijn er diverse varianten verkrijgbaar. Zo zijn er compacte in-ear (hoofd)telefoons die goed van pas komen als je onderweg bent of aan het sporten. Daarnaast zijn er ook nog on-ear en over-ears hoofdtelefoons. Van al deze varianten zijn de over-ear modelen het meest relevant binnen de HiFi. Van deze over-ear variaten zijn er eigenlijk 2 soorten: closed-back en open-back.

Zoek je een model voor thuisgebruik en hou je van een ruimtelijk en open geluid dan raden we een open-back model aan. Zoek je iets voor onderweg en wil je liever niet gestoord worden dan is een closed-back model beter geschikt. En al deze verschillende koptelefoon-soorten zijn zowel beraad als draadloos te verkrijgen.

Meubels

Alle losse componenten wil je natuurlijk zo mooi mogelijk integreren in je interieur. Daarom bieden we zelfs speciale HiFi-meubels aan, in allerlei varianten, stijlen en kleuren. Zo kun je met gemak je streamer, versterkers, en andere componenten kwijt op een stijlvolle manier. We hebben natuurlijk ook speaker-stands voor monitor-speakers.

Geniet van de mooie klanken van je muziek terwijl je kijkt naar je prachtige interieur. Horen en zien komen samen in harmonie. Want meubels met een goede ontkoppeling en stabiliteit maken een groot verschil qua ervaring.

Jouw systeem naar wens samenstellen

Bovenstaande producten zijn slechts een greep uit het totale assortiment. Het kan dus best uitdagend zijn om de componenten te vinden die bij jouw smaak en systeem passen. Uiteindelijk gaat het erom dat jij het maximale uit jouw luistergenot haalt. Als je nog niet goed weet wat je wilt, is het belangrijk dat je eerst luistert naar een component dat je op het oog hebt. Zo maak je met zekerheid de juiste keuze.

Er bestaat geen goed of fout; jij bent degene die luistert naar jouw muziek en dus moet wat jij mooi vindt klinken leidend zijn. Iedereen ervaart muziek uiteraard anders.

Persoonlijk advies door het team van Bender HiFi

Gelukkig staat ons team altijd voor je klaar om je persoonlijk te adviseren. Of je nu net begint aan je HiFi-avontuur of al ervaring hebt en juist op zoek bent naar uitbreiding van je set: wij denken graag met je mee. Kom de gewenste HiFi-componenten zelf ervaren in onze winkel in Arnhem. Plan hiervoor wel een luisterafspraak in via onze online agenda. Wie weet, tot snel!

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.