Menu
0
gratis verzending NL, BE >€50
webshop 24/7 open
persoonlijk advies
inruil mogelijk
07Apr2023
Audio-streamer of bluetooth?

Audio-streamer of bluetooth?

Waarom is het beter om audio te streamen dan Bluetooth?

Muziek, podcasts of een ander geluidsbestand afspelen: het gebeurt tegenwoordig op verschillende manieren. Twee van de meest gebruikte technologieën zijn streaming en Bluetooth. Beide worden gebruik om data van het ene apparaat naar een ander apparaat te verzenden, maar er zijn toch verschillende toepassingen te herleiden. Ook het verloop en hoe de verbinding tot stand komt is anders. In deze blog zoomen we in op streamen versus Bluetooth audio streamers. Hierin lichten we ook toe waarom streaming beter is voor de geluidskwaliteit.

Wat is Bluetooth?

Voordat we kijken naar de exacte verschillen tussen Bluetooth en streamen, is het goed om eerst te bespreken wat Bluetooth precies inhoudt. Bluetooth is een draadloze communicatietechnologie die wordt gebruikt om gegevens tussen verschillende apparaten uit te wisselen. Vaak is dit tussen smartphones. Het is een korte afstand verbindingstechnologie; dit betekent dat de apparaten zich binnen een bepaalde afstand van elkaar moeten bevinden om verbinding te kunnen maken. Een Bluetooth ontvanger wordt vaak gebruikt om draadloze hoofdtelefoons, luidsprekers en andere audioapparaten te verbinden met smartphones, tablets en laptops.

Wat is streaming?

Streaming daarentegen is een methode om audio- en videobestanden direct af te spelen in plaats van te downloaden. Het is een manier om media van het ene apparaat naar het andere te verzenden via een netwerkverbinding. De audio (en andere data) wordt via het internet gedistribueerd. Tijdens het streamen wordt continu een klein gedeelte van de data in een buffer geplaatst. Hierdoor blijft de geluidskwaliteit langer en beter stabiel.

De grote verschillen

Het belangrijkste verschil tussen Bluetooth en streaming is dat Bluetooth een directe verbinding maakt tussen twee apparaten, terwijl streaming een indirecte verbinding maakt via een netwerkverbinding. Gebruik je een streamer dan gaat je muziek direct van het internet naar je apparaat gaat, maar met bluetooth gaat het eerst naar je telefoon. In deze tussenstap met bluetooth maak je simpelweg verlies in de muziekkwaliteit.

Bluetooth is hierin ook nog eens afhankelijk van een bepaalde afstand. In veel situaties is dit maximaal 10 meter en soms minder. Buiten deze afstand is een Bluetooth ontvanger niet effectief. Een streamer daarentegen kan worden gebruikt zolang je op het zelfde netwerk zit en blijft doorspelen zelf als je je telefoon uitzet.

Een ander belangrijk verschil is dat streaming een hogere audiokwaliteit biedt dan Bluetooth. Dit komt doordat Bluetooth-compressie kan leiden tot verlies van audiokwaliteit, terwijl streaming hogere bitrates biedt en dus betere kwaliteit. Tegenwoordig bieden sommige streamingdiensten bitrates aan die soms wel beter dan cd-kwaliteit zijn. Daarnaast liggen de meeste standaard bitrates van vele streamingdiensten niet ver van cd-kwaliteit af.

Wanneer Je bluetooth gebruikt word je telefoon, tablet of laptop eigenlijk je bron. Heb je een streamer dan is je telefoon, tablet of laptop eigenlijk niets meer dan een afstandsbediening. Maar daarnaast geeft een streamer nog extra mogelijkheden. De meeste audiostreamers geeft je bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om van een NAS af te spelen binnen je thuisnetwerk.


Ons advies

Kortom, Bluetooth en streaming zijn twee verschillende technologieën die worden gebruikt om audio van het ene apparaat naar het andere te verzenden. Bluetooth maakt een directe verbinding tussen twee apparaten binnen een beperkte afstand, terwijl streaming een indirecte verbinding maakt via een netwerkverbinding en overal kan worden gebruikt met een internetverbinding.

Tegenwoordig raden wij altijd iedereen aan om te kiezen voor een streaming audio systeem. Wil jij meer weten over de verschillen tussen een bluetooth audio streamer en een streaming audio systeem? Of wil je weten wat een NAS is? Neem eenvoudig contact met ons op. Wij voorzien je graag van deskundig en persoonlijk advies. 

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.