Menu
0
gratis verzending NL, BE >€50
webshop 24/7 open
persoonlijk advies
inruil mogelijk
12Jul2021
Bender hifi in Lotus Letters

Bender hifi in Lotus Letters

Door: Jan-Bart BroertjesReacties: 0

Op bezoek bij onze adverteerders: Bender hifi

Als Lotusrijder ben je vrijwel zeker een liefhebber en weet je als geen ander wat het pure en ongefilterde genoegen van autorijden inhoudt. Maar wat nu als je een muziekliefhebber bent en je op zoek bent naar het pure en ongefilterde genoegen daarvan? Een Lotus onder de geluidsapparatuur, bestaat zoiets? Jazeker! Als je daar meer over wilt weten, moet je bij Harald Strik zijn.

Harald is de eigenaar van Bender hifi in Arnhem, een bedrijf waarvan de historie teruggaat tot 1850. Toen had je nog geen hifi apparatuur, als je muziek wilde horen moest je die zelf maken. Bender is dan ook begonnen als pianomagazijn. In de hoogtijdagen had Bender vestigingen in Amsterdam, Arnhem, Leiden en Rotterdam. In 1877 introduceerde Thomas Edison de fonograaf en vanaf dat moment kon je thuis naar muziek van anderen luisteren. Het was het begin van een stormachtige ontwikkeling in de audio apparatuur, die vandaag nog steeds doorgaat. De uitdaging daarbij is natuurlijk om die muziek zo natuurgetrouw mogelijk (puur en ongefilterd) weer te geven, vandaar de term High Fidelity, kortweg hifi.

Harald Strik begon zijn werkzame leven als monteur bij een British Leyland garage, om zich in latere jaren bezig te houden met de onderdelenvoorziening bij een grote MG Rover dealer. De carrière van zijn vrouw noopte echter tot een verhuizing en de wens om een baan dichter bij huis te vinden. Zijn schoonouders hadden een bloemenzaak in de Arnhemse Steenstraat en de verderop gevestigde firma Bender was voor Harald zodoende bekend terrein. In 2002 kon hij er aan de slag als verkoper. Vanaf 2008 maakte hij nog een uitstapje elders, maar in 2012 kwam hij terug. En hoe, hij nam de zaak in Arnhem over, intussen de enig overgebleven vestiging van Bender. Aanvankelijk werkte hij samen met een compagnon die de piano’s deed, maar na een aantal jaren gingen de snaarinstrumenten eruit en werd het exclusief Bender hifi. Het pand van Bender is zonder meer indrukwekkend, de term pianomagazijn was zeker geen grootspraak. Achter de ruime showroom bevinden zich twee luisterkamers en elders in het pand is zelfs een complete zaal waar klanten allerhande opstellingen kunnen beluisteren. Ook is er nog steeds een groot magazijn, want alles is uit voorraad leverbaar. Daar hield mijn rondleiding op, maar dit was nog maar het topje van de ijsberg, de medewerkers hebben het over de doolhof van Bender!

Om in deze tijden van online verkoop en playlists succesvol te zijn, moet je je onderscheiden en dat doet Bender hifi door vol in te zetten op de beleving van muziek. Een serieuze geluidsinstallatie koop je immers niet online, die moet je eerst zien, beluisteren, ondergaan. In de luisterruimten streeft Bender ernaar de klant een “maatpak in muziekweergave” aan te meten, in stereo of surround. Daarbij wordt natuurlijk uitgebreid gekeken naar de plaatsingsmogelijkheden bij de klant, het gaat er immers om hoe het bij je thuis klinkt. Harald komt regelmatig bij mensen over de vloer voor het geven van advies. Ook is het mogelijk om apparatuur een weekend op proef te luisteren als je je oog (oor?) hebt laten vallen op een bepaalde installatie. Overigens heeft Bender hifi wel degelijk een webshop, die ook nog eens behoorlijk goed loopt, zeker voor de kleinere dingen.

Je had het al in de gaten, Harald is een Anglofiel. Hij is eigenwijs in de merken de hij voert. Want, zo zegt hij: Engeland is de bakermat van de hifi. Het is een land dat van oudsher bekend staat om zijn innovatie en vakmanschap. Dat is in veel gevallen verdwenen, maar net als in de auto-industrie zijn ze er nog wel degelijk: firma’s die kwalitatief hoogwaardige spullen maken, bedoeld voor liefhebbers. Apparatuur die in Engeland bedacht, ontwikkeld en in veel gevallen ook geproduceerd wordt. Die merken haalt Harald naar zijn winkel i.pv. Nederland: Rega, Naim Audio, KEF en nog een flink aantal andere. Een audioserver, streamen, vinyl, CD of een andere digitale geluidsdrager, het kan allemaal. In de luisterruimte heb ik kennis mogen maken met een aantal verschillende luidsprekersets en diverse versterkers, zowel analoog als digitaal. Als je dan naar hetzelfde muziekstuk luistert, is het interessant wat voor verschillen je allemaal kunt horen. Dan merk je dat er, net als bij het rijden in een sportwagen, een hele belevingswereld achter de muziek schuilgaat.

En hoe zit dat nu met Lotus? “Ik ben autoliefhebber en muziekliefhebber. Als echte Engelse autoliefhebber stond Lotus hoog op de verlanglijst. Ik dacht eerst aan een Excel, maar heb weinig tijd om te sleutelen. Op de beurs in het NEC in Birmingham heb ik daar eens uitgebreid over gesproken met de mannen van Lotusbits. Daarom is de keuze op een Evora gevallen. Ik had een zoekopdracht uitstaan, maar heb mijn Evora uiteindelijk zelf in Hamburg gevonden, tijdens een vakantie. Het was precies wat ik zocht, bouwjaar  2010, in Carbon Grey en in 2014 voorzien van een compressor. Ik vond hem vorig jaar zomer, maar door de lockdown konden we niet meteen bij de RDW terecht. Inmiddels rijd ik er alweer een tijdje met veel plezier in. Ook onze geplande Schotse tour hebben we wegens Corona moeten uitstellen. Wat dat betreft hebben we dus nog iets om naar uit te kijken!”

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.