Menu
0
gratis verzending NL, BE >€50
webshop 24/7 open
persoonlijk advies
inruil mogelijk
22Apr2022
Streamingsdiensten vs. Draaitafels

Streamingsdiensten vs. Draaitafels

Streamingsdiensten vs. Draaitafels

 

De moderne muziekliefhebber

Sinds de opkomst van het internet hebben we toegang tot meer muziek dan ooit. Waar we recorders, Cd’s en platen vroeger eerst in een platenzaak moesten kopen, kunnen we deze muziek nu gratis en voor niets zo op YouTube of Spotify opzoeken. De manier waarop we naar muziek luisteren is hierdoor erg veranderd. Waar we vroeger een draaitafel en stereo installatie nodig hadden, hebben we dat nu in onze broekzak zitten. Alhoewel we hierdoor naar meer muziek luisteren, luisteren we wel met minder aandacht.

Als je vroeger muziek wilde luisteren dan betekende dat een plaatje draaien. Luisteren naar vinyl is eigenlijk een hele handeling. De fysieke verzameling van platen, op de draaitafel leggen en dan de naald laten vallen.  Wilde je een specifiek nummer luisteren, dan kon je die niet zomaar opzetten. Hierdoor kwam het veel meer voor dat je een heel album ging luisteren, tenzij je een singel draaide, maar niet alle nummers waren in een singel plaat verkrijgbaar. Tegenwoordig is dat anders. Je bent niet meer gelimiteerd tot een fysieke muziekcollectie en je kunt alles luisteren wat je maar kan bedenken. Het luisteren naar albums word niet meer zo veel gedaan, op streamingdiensten is het veel populairder om afspeellijsten te luisteren. Ook luisteren we nu vaker onderweg, zonder er echt voor te gaan zitten.

Muziek in je broekzak

Die verandering is grotendeels te danken aan streamingsdiensten. Met muziek streamingdiensten is het makkelijker dan ooit om muziek te luisteren. Als je een smartphone hebt, wat bijna iedereen tegenwoordig al heeft, dan kan je voor niets bijna alle muziek luisteren die je wilt. Je kunt kosteloos een Spotify account aanmaken en je hebt toegang tot bijna alle muziek. De wonderbaarlijke wereld van muziek is toegankelijker dan ooit. En muziek afspelen is nog nooit zo makkelijk geweest. Dat beïnvloed onze luistergewoontes. Vroeger moest je er voor gaan zitten om een plaat op te zetten, nu kan dat overal. Tegenwoordig zijn “playlists” heel populair geworden. In plaats van een album luisteren, zetten we vaker een compilatie op van onze favoriete nummers. Hierdoor word de magie van het luisteren naar een album langzaamaan vergeten.

Wederkomst van vinyl

Ondanks dat muziek het meest word beluisterd op de telefoon met een streamingdienst, is vinyl toch in wederkomst. Vinyl verkoopt tegenwoordig zelfs beter dan Cd’s. Veel mensen herontdekken dat muziek ook op een andere manier beluisterd kan worden. Daarnaast hechten veel mensen waarde aan het bezitten van fysieke kopieën van hun favoriete muziek. Veel muzikanten kiezen er tegenwoordig ook voor om platen te drukken van hun muziek. Daarnaast hebben velen vaak ook nog een oude collectie in de kelder staan. Die populariteit betekend ook iets anders. HiFi merken die nieuwe en verbeterde draaitafels ontwikkelen. Zo kan de oudere muziekliefhebber van zijn oude platen genieten zoals nooit tevoren.

 

Waarom kiezen voor vinyl?

Dat zo’n oude technologie toch weer populair wordt lijkt misschien raar, toch zijn er verschillende redenen waarom het juist weer in opkomst is. Het grootste verschil zit hem in hoe de muziek is “opgeslagen”. Muziek die gestreamd word is digitaal, muziek dat op vinyl staat is analoog. De luisterervaring tussen Cd’s en streaming is bijna hetzelfde, maar muziek analoog te beluisteren is een compleet andere ervaring. Het detail van geluid in digitaal is namelijk gelimiteerd terwijl analoog praktisch oneindig detail heeft. Als muziek digitaal word opgeslagen zijn het niets meer dan nulletjes en eentjes, aan en uit. Als je de lijn van digitale muziek zou inzoomen is het eigenlijk een soort trap, maar als je analoog neemt is het een boog, een glijbaan. Analoog heeft geen stapjes, de muziek zit in zijn volledigheid erin verwerkt. Door het verschil tussen analoog en digitaal klinkt muziek anders op een plaat en anders dan op een cd of via een streamingdienst. Daarom dat we bij Bender hifi ook een groot voorstander zijn van Vinyl.

The vinyl experience

En zo herontdekken niet alleen wij, maar veel muziekliefhebbers de magie van vinyl. Door een plaat fysiek te hebben en af te spelen, luisteren we met meer aandacht en ervaren wij onze muziek zoals nooit tevoren. Kom langs in onze Hifi speciaalzaak en ervaar de Vinyl experience met ons samen.

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.