Menu
0
gratis verzending NL, BE >€50
webshop 24/7 open
persoonlijk advies
inruil mogelijk
19Jan2020
Wat is de beste luidspreker voor mij?

Wat is de beste luidspreker voor mij?

Welke speakers heb ik nodig voor goed geluid? Op welke luidspreker specificaties moet ik eigenlijk letten als ik in de winkel sta? Hoeveel watt speakers heb ik nodig om voldoende volume te verkrijgen voor in mijn woonkamer? Kan ik beter voor goede compacte speakers kiezen, of is dat nadelig voor de kwaliteit van het geluid? Dit zijn voorbeelden van vragen die je kunt hebben als je op zoek bent naar de beste luidspreker of boxen voor bij je muziekinstallatie.

Verschillende typen speakers

Speakers zijn er in alle soorten en maten. In ons vorige blog schreven we al over draadloze luidsprekers en bluetooth speakers. Naast deze speakers, kun je kiezen uit monitor luidsprekers, actieve speakers, vloerstaande luidsprekers, home cinema sets, center speakers, soundbars en nog een aantal andere typen van speakers of boxen. De vraag welke van deze luidsprekers de beste is, valt niet zomaar te beantwoorden. De beste speaker voor de ene persoon, is namelijk niet de beste luidspreker voor een ander.

Of een luidspreker de beste keuze is, is puur subjectief. Daarom adviseert Bender Hifi zijn klanten om luidsprekers niet te kopen aan de hand van uiterlijk of genoemde specificaties. Wil je weten of een luidspreker echt past bij je persoonlijk voorkeuren, dan moet je het geluid van verschillende soorten speakers komen testen. De showroom van Bender Hifi leent zich daar heel erg goed voor.

 

Een kleine selectie van populaire luidsprekers

Om de blog overzichtelijk te houden, richt deze blog zich alleen op de monitor speaker, de vloerstaande luidspreker, de draadloze luidspreker en de actieve speaker. Eerst een overzicht van de belangrijkste kenmerker van deze 4 typen:

Monitor speaker

Monitor luidsprekers worden ook wel boekenplank luidsprekers genoemd, omdat ze wat kleiner van omvang zijn. Je kunt ze bijvoorbeeld op een dressoir plaatsen, ophangen of op stands zetten. De lage tonen bij monitor luidsprekers zijn iets minder goed dan in vloerstaande luidsprekers uit dezelfde serie, want hoe groter de kast hoe meer bandbreedte je hebt. De hoge en midden tonen kunnen van dezelfde kwaliteit zijn.

Vloerstaande speaker

Het woord zegt het eigenlijk al, een vloerstaande speaker heeft zulke grote afmetingen, dat je hem op de grond moet zetten. De reden dat deze grote luidsprekers nog steeds bestaan is simpel; goed geluid heeft ruimte nodig. Dus hoe groter de klankkast, hoe meer lage tonen weergegeven worden. Met grote vloerstaande luidsprekers weet je zeker dat je zowel de baseline voelt trillen, als de subtiele tonen kunt onderscheiden. Vloerstaande luidsprekers hebben vooralsnog wel meer ruimte nodig om goed tot hun recht te komen.

Draadloze speaker

Met draadloze luidsprekers kun je muziek streamen van bijvoorbeeld je Ipad naar je speakers of boxen. Dat kan via een wifi netwerk, of via een bluetooth verbinding.  De speakers met accu worden veel gekocht door mensen die hun favoriete muziek in de tuin willen horen, of mee willen nemen op reis. Draadloze speakers zijn vaak een goede optie als je op zoek bent naar een compacte speaker.

Actieve speaker

Bij actieve speakers zit de versterker in de luidspreker geïntegreerd. Daardoor kun je de luidspreker direct aansluiten op je laptop of computer en heb je geen muziekinstallatie meer nodig. De meeste actieve luidsprekers bestaan uit twee identieke speakers, tenminste wat het uiterlijk betreft. De speakers zijn onderling met een kabel verbonden. De ene speaker bevat alle techniek, de andere speaker zorgt voor het stereo effect. Het voordeel van een actieve speaker is dat je niet meer een hele installatie neer hoeft te zetten, je plugt je speaker in je laptop en je bent klaar.

De KEF LS-50 wireless is een goed voorbeeld van een actieve speaker. Dit model bezit 2 versterkers per luidspreker. Met de ingebouwde streamer kun je direct vanaf een NAS drive, of muziekstreamingsdienst zoals Tidall de muziek afspelen. Je kunt de KEF LS-50 wireless bovendien via usb met je laptop of computer verbinden.

De belangrijke specificaties voor je luidspreker

Wat een luidspreker de ‘beste’ speaker maakt voor jouw situatie, hangt af van de belangrijkste specificaties. Nu is het vrij gecompliceerd om in het kort uit te leggen waar je allemaal op zou kunnen letten als je een nieuwe luidspreker gaat kopen. Voor het beste advies op de vragen ‘hoeveel watt speakers heb ik nodig?’ en ‘hoeveel Ohm moet mijn luidspreker minimaal hebben?’ krijg je de duidelijkste antwoorden in een speciaalzaak, zoals in de showroom van Bender Hifi. Veel specificaties moeten namelijk in de juiste context geplaatst worden om er de juiste waarde aan te kunnen hechten.

Het wattage

Om maar meteen met de moeilijkste in huis de vallen, op de vraag ‘hoeveel watt speakers heb ik nodig?’ is eigenlijk geen zaligmakend antwoord te geven. Het wattage geeft aan welk vermogen een speaker kan ondergaan, zonder kapot te gaan. Maar de specificatie wattage zegt verder eigenlijk niets over de kwaliteit of het maximale volume van het geluid. Je kunt speakers hebben met een laag wattage die toch prima geluid voortbrengen. Er bestaan speakers met een hoog wattage die in verhouding minder geluid produceren, ondanks het veel hogere wattage. Koop je luidspreker dus nooit puur en alleen vanwege het genoemde wattage.

De gevoeligheid

De gevoeligheid van een luidspreker zegt ook weinig over de kwaliteit van het geluid. De gevoeligheid bepaalt echter wel het volume, of het aantal decibel dat je speaker kan laten horen. De gevoeligheid van je speaker geeft aan hoeveel decibel de luidspreker met het vermogen van 1 watt kan laten horen op een afstand van 1 meter. Hoe hoger de gevoeligheid, hoe meer decibellen de luidspreker kan produceren. Volume en kwaliteit zijn echter zeer zeker niet hetzelfde. Luidsprekers met een hogere gevoeligheid boeten vaak in op het frequentiebereik. Alleen echt goede (vloerstaande) luidsprekers zijn zowel gevoelig voor hoge als lage frequenties. 

De impedantie

De impedantie van je speaker, ook wel de weerstand van je speaker, bepaalt hoeveel stroom er uit de versterker weggetrokken wordt. De meeste versterkers kunnen een weerstand van 8 Ohm gemakkelijk aansturen. Voor een weerstand van 4 Ohm heb je al een veel krachtigere versterker nodig om goed te kunnen presteren. Niet alle fabrikanten geven een eerlijke impedantie op. Er bestaat namelijk geen luidspreker die exact 8 ohm is. Een impedantie is altijd frequentie afhankelijk en dus wisselend van sterkte. Een goede versterker gaat meer vermogen leveren als de impedantie van de luidspreker van 8 ohm naar 4 ohm gaat.

 

Uiterlijke kenmerken

Het uiterlijk van je luidspreker kan ook een rol spelen bij je keuze. Er bestaan boxen of luidsprekers met een bewust onopvallend design. Ze zijn gemaakt om weg te vallen tegen de achtergrond, zodat ze geen storend effect hebben in een naturel ogende huiskamer. Anderzijds bestaan er ook speakers waarbij het opvallende design juist een handelskenmerk is. Fabrikanten maken van de speakers ware kunstobjecten. Deze prachtige luidsprekers hebben echt een meerwaarde voor je interieur. Bijvoorbeeld de KEF Blade werd door zijn iconische vormgeving zo goed ontvangen, dat deze doorontwikkeld werd tot de iets kleinere KEF Blade Two. Let wel, uiterlijk alleen zegt niets over de kwaliteit van het geluid.

Kom testen

Zoals je vast al wel gemerkt hebt, is het niet mogelijk om zo 1, 2, 3 uit te leggen wat de beste luidspreker is voor je persoonlijke wensen. Bender Hifi raadt iedereen aan om de speakers persoonlijk te testen. We nodigen je daarom van harte uit om met je eigen favoriete muziek naar de showroom te komen. Je kunt daar op je gemak luisteren en ervaren welke luidspreker het beste past bij jouw voorkeuren. Onze specialisten zijn echte muziekfanaten en staan klaar om al je vragen over luidspreker specificaties zo duidelijk mogelijk te beantwoorden.

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.